Strona 1 z 1

Wybieramy blat do kuchni

: 31 sie 2013, o 18:26
autor: Admin
100_1167.JPG
Blat jest bardzo ważny w naszej kuchni. Spędzamy przy nim mnóstwo czasu podczas kuchennych zajęć, toteż musi on być wytrzymały na wiele różnorodnych czynników tj.: temperatura, zaplamienie, ścieranie. Do wyboru mamy dużo materiałów z których będziemy mogli wykonać solidny blat na lata. Blat z płyt laminowanych lub MDF – u nie jest drogi, ale i nie bardzo wytrzymały. Jego wadą jest to, że szybko się zarysowuje i pod wpływem pary wodnej matowieje. Możemy także wybrać blat z drewna, choć bardziej pasuje on do kuchni stylowych np. rustykalnych. Do nowoczesnych wybierajmy klejony, który nie rozsycha się i nie paczy. Pamiętać należy o zabezpieczeniu powierzchni blatu( polakierować lub zaolejować), co uchroni blat w przyszłości przed zaplamieniem wykończenia mieszkań Warszawa. Bardo trwałe, można rzec ponadczasowe ą blaty z kamienia, choć to drogi materiał to odpowiednio zaimpregnowany jest „nie do zdarcia”. Można na nim kroić i stawiać gorące naczynia. Nadal popularne są blaty z płytek ceramicznych. Blat można wyłożyć klinkierem, terakotą lub gresem. Przykleja się je na wodoodporną płytę wiórową i fuguje wodoodporną fugąwykończenia mieszkań Warszawa. Modne są szczególnie w kuchniach nowoczesnych blaty ze stali, które są łatwe w utrzymaniu i odporne na zarysowania. Możemy również wybrać blat z konglomeratu. Taki blat lżejszy jest od kamiennego, ale mniej trwały. Plusem jest fakt, że możemy go odnawiać poprzez przeszlifowanie jego powierzchni.
IMG_0705.JPG
100_1191.JPG