Jak zaplanować funkcjonalną kuchnię?

ilona
Posty: 25
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 17:47
Kontakt:

Jak zaplanować funkcjonalną kuchnię?

Post autor: ilona »

Funkcjonalna kuchnia to podstawa w każdym domu. Istotną sprawą jest dobry projekt, który powinien być przygotowany zgodnie z zasadami ergonomii kuchnie na wymiar Warszawa. Wydzielenie specjalnych stref w kuchni zapewni wygodę i łatwość użytkowania. Zanim przystąpimy do planowania kuchni, powinniśmy się dobrze zastanowić czego tak naprawdę oczekujemy i jakie mamy potrzeby. Dobrze urządzona kuchnia jest centralnym miejscem domu, w którym koncentruje się życie rodzinne i wspólnie spędza się sporo czasu. Warto dołożyć starań, by stworzyć przestrzeń, w której będziemy czuli komfortowo, a gotowanie stanie się dla nas przyjemnością. Pamiętajcie, aby nie ulegać chwilowym modom lub namowom znajomych. Sami znacie siebie najlepiej i wiecie jak funkcjonuje wasza rodzina. Oczywiście rada dobrego fachowca co do różnych rozwiązań jest jak najbardziej na miejscu, ale musicie też czuć, że rzeczywiście dane rozwiązanie sprawdzi się w waszej kuchni. Podstawową sprawą w kuchni jest dobra organizacja pracy.
Kuchnia to miejsce, gdzie dużo się dzieje, wobec czego należy zadbać przede wszystkim o wygodę jej codziennego użytkowania. Powinniśmy organizować przestrzeń kuchenną w oparciu o swoje zwyczaje i sposób życia. Musimy wziąć pod uwagę to, co jest dla nas najistotniejsze. Wówczas łatwiej przyjmiemy lub wykluczymy pewne rozwiązania. Urządzając kuchnię, nie możemy zapomnieć o podstawowych zasadach ergonomii. W każdej kuchni można wyodrębnić kilka podstawowych stref.
Strefa spiżarniana – może nią być wydzielona spiżarnia przy wejściu do kuchni lub osobne pomieszczenie, gdzie będą się znajdowały szafki zabudowy na wymiar Warszawa, zamrażarka czy lodówka. Następnie strefa zmywania i wstępnego przygotowania – miejsce ze zlewem, zmywarką, z pojemnikami na odpadki. Kolejna strefa to
przygotowywanie potraw – czyli miejsce z blatami, ze stołem (w zależności od sposobu urządzenia kuchni), w tej części na pewno przyda się dodatkowy niewielki zlew. W końcu strefa gotowania – miejsce z kuchenką, piekarnikiem i grillem .
Podstawową zasadą jest rozlokowanie tych stref w kuchni w taki sposób, żeby móc swobodnie i płynnie przechodzić od jednego etapu przygotowywania posiłku do drugiego. Głównym czynnikiem określającym wygląd i urządzenie planowanej kuchni jest jej powierzchnia. Jeśli mamy do dyspozycji niewielką powierzchnię, możemy się zdecydować na kuchnię laboratorium, czyli uporządkowaną przestrzeń z ciągiem kuchennym zaprojektowanym zgodnie z zasadami ergonomii (przemyślana kolejność urządzeń, minimalne odległości między nimi) oraz z wyposażeniem schowanym w szafkach i szufladach. Takie rozwiązanie stworzy wrażenie ładu, ale wymaga od użytkownika dyscypliny w utrzymaniu porządku.
Inną możliwością w urządzaniu małej kuchni jest postawienie na takie zorganizowanie przestrzeni, by wszystko było dostępne na wyciągnięcie ręki. Rezygnuje się wtedy z zamykanych szafek na rzecz otwartych półek oraz różnego rodzaju wieszaków i relingów. Jeśli natomiast urządzamy kuchnię w zamkniętym , wydzielonym pomieszczeniu mamy tą przewagę, że oddzielamy od reszty domu to, co wiąże się z gotowaniem i przygotowywaniem posiłków, a więc kuchenny rozgardiasz, hałas i zapachy. Pozwala to na swobodę w aranżacji kuchennej przestrzeni kuchnie na wymiar Warszawa. Nie ma potrzeby takiej organizacji przestrzeni, aby strefa brudna była mało widoczna, czy też dostosowywania wyglądu i stylu kuchni do wystroju pozostałej części domu. Wystrój możemy podporządkować przede wszystkim wygodzie gotowania.
Podczas planowania kuchni zamkniętej dobrze jest wziąć pod uwagę pewne rozwiązania , które na etapie użytkowania będą umilać spędzony w niej czas. W wydzielonej kuchni dobrze jest przewidzieć miejsce do zjedzenia posiłku – nawet jeśli mamy osobną jadalnię, nie zawsze będzie czas na korzystanie z niej.
Planując kuchnię z jadalnią w jednym wydzielonym pomieszczeniu, trzeba postarać się tak zaaranżować wnętrze, aby móc jednocześnie wygodnie korzystać ze strefy kuchennej oraz jadalni. Idealne rozplanowanie pozwala na swobodne poruszanie się w strefie kuchennej między lodówką, kuchenką i zlewem, ale także komfortowe siedzenie przy stole. Decydując się na kuchnię otwartą –decydujemy się na połączenie różnych funkcji – gotowania, jedzenia i wypoczynku . Dlatego musimy zadbać o to, aby nie przeszkadzały one sobie nawzajem. Podczas planowania części kuchennej powinniśmy zwrócić uwagę na wydzielenie strefy brudnej, czyli miejsca odkładania brudnych naczyń, mycia warzyw, ustawienia pojemników na odpadki. Aby jej nie eksponować można ją optycznie wygrodzić podwyższonym blatem czy usytuować ją we wnęce, można też wydzielić strefę zmywania i wstępnego przygotowania produktów, dzięki której unikniemy nieładu w otwartej części kuchni kuchnie na wymiar Warszawa.
Kolejnym szczegółem, o którym należy koniecznie pamiętać, jest takie zorganizowanie przestrzeni kuchennej, aby osoby gotujące mogły mieć kontakt wzrokowy z osobami przebywającymi w części wypoczynkowej.
Załączniki
kuchnia biały połysk uchwyty frezowane.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość